Biler som brukes i Formel 1

Formel 1 er motorsport i øverste klasse. I spesialkonstruerte, svært regelbundne biler konkurreres det i svært høye hastigheter, ofte opp mot 300 km/t, på spesialbygde baner til dette formålet. Verdensmesterskapet i Formel 1 har blitt arrangert siden 1950 og består av flere enkeltløp, såkalte Grand Prix-er spredt over en hel sesong. Dette er løp som trekker seg en svært stor publikumsmasse, og TV-overføringene er som regel også svært populære. En grunn til dette er nok den utbredte interessen for fart og biler i befolkningen.

Bilene som deltar i Formel 1 følger som nevnt svært strenge produksjonsregler, derav navnet ”formel”, og disse reglene har med årene blitt endret en del. Alle førerne kjører for forskjellige lag, og disse lagene har bestemte biler tilknyttet seg. Racing-teamet til den italienske bilprodusenten Ferrari, Scuderia Ferrari, har tidligere vunnet Førermesterskapet flere ganger, blant annet da legenden Michael Schumacher kjørte for dem og vant mesterskapet fem år på rad fra 2000-2004. Men i dag ser det ut til at det er Renault og Mercedes som ligger i toppskiktet hva gjelder konstruktører.

De beste førerne i dag, lagene de kjører for og bilene de kjører

En av verdens absolutt beste Formel 1-førere i dag, tyskeren Sebastian Vettel, har vunnet Førermesterskapet overlegent fire ganger på rad fra 2010-2013 for teamet Red Bull Racing. De vant også konstruktørmesterskapet disse årene. Motoren på bilene er fra Renault og dekkene er fra Pirelli P-Zero. En annen dyktig fører er briten Lewis Hamilton. Han vant mesterskapet i 2014 og kjører for Mercedes GP. Bilen er da selvfølgelig en Mercedes-Benz med dekk fra Pirelli. Hamilton vant også mesterskapet tilbake i 2008, men den gang for McLaren Honda. At disse førerne ligger i toppen i verdenssammenheng vises tydelig på dagens odds.