Klassiske bilmerker

classic_cars_252800380

Opel er ikke verdens mest glamorøse bilprodusent, men ingen kan beskylde den tyske giganten for å ikke være klassisk. Fabrikken åpnet nemlig sine dører allerede i 1899, og har siden skaffet seg et ry som produsenten av solide, brukervennlige familiebiler. Fiat er en annen klassisk bilprodusent, og produserte faktisk sin første bil samme år som Opel. Det Torino-baserte merket gjennomgikk en rekke alvorlige kriser i løpet av det 20. århundret, og rundt tusenårsskiftet så det en stund riktig stygt ut. Det er derfor gledelig at gamle Fiat i dag vokser som aldri før.

Vi holder oss i Europa, men beveger oss noen mil nordover til Frankrike. Ærverdige gamle Peugeot startet i likhet med mange andre bilprodusenter med å lage sykler, og tok bare gradvis steget over til å lage biler. Den første Peugeoten kom ut på markedet i 1891. Peugeot er i dag Frankrikes største bilprodusent. Deres rival Renault har også holdt på en god stund, og produserte sin første bil i 1898. Renault-brødrene var i sin tid mest kjent for sin entusiasme for ritt, og den ene av dem døde endog ved rattet i 1903.

Vår liste over fem klassiske bilmerker runder av med britiske Aston Martin, som kom til verden i 1913. I dag assosieres merket mest av alt med James Bond, som i flere av sine filmer har kjørt Aston Martin-modeller.